Femigraphy

A nőiség görbe tükre

365 nap: szoft-pornó a Netflixen

2020. június 17. 11:56 - Femigraphy

Aki a vizsgák, munka és egyéb kötelezettségek elől a Netflix előfizetésében kereste az utolsó menedéket, minden bizonnyal szembe találhatta már magát A (lengyel) szürke ötven árnyalatával. A Barbara Bialowas és Tomasz Mandes rendezte erotikus dráma az IMDb-n mindössze 3.7-et ért el, bár várható volt, hogy nem a filmtörténet nagyjai közé fogja beemelni magát, az abszurd, groteszk történettel megalkotott, inkább szoft-pornóra hajazó 114 perces film.

A történet (minden spoiler nélkül, hátha valaki ezután kedvet kap) a szicíliai maffia egyik tagjáról, Massimoról (Michele Morrone) szól, aki nem tudja kiverni a fejéből az ismeretlen Laurát (Anna Maria Sieklucka). A nőt akkor látja meg, mikor apját meggyilkolják. Öt évvel később sikerül elrabolnia a nőt, akit egy évre foglyul ejt. Ennyi időt ad Laurának arra, hogy beleszeressen, ha ez nem történik meg, a nő visszatérhet addigi életébe.

365_c.jpg

És akkor nézzük meg jobban, miért is problémás ez a film valójában?

Egészen egyértelmű, hogy az, aki egy súlyos tragédia után, öt éven keresztül megszállottan rajong, követ majd foglyul ejt valakit, megkérdőjelezhetővé válik mentális állapotát illetően. Az meg már a pszichológia egyik másik esete (Stockholm szindróma) mikor az áldozat elkezd szimpatizálni a fogvatartójával, együttérző és empatikus lesz, majd, mint a jól megírt hollywood-i történtekben, bele is szeret. A Blanka Lipinska azonos című könyvéből készült film forgatókönyvírói kegyesen szemet hunytak efelett a dolog felett, sőt romantizálva a pszichés betegségeket, szicíliai luxusba öntötték azt.

Vegyük szemügyre mindezt feminista szemszögből is!

A film morálisan több ponton is megkérdőjelezhető, hiszen (ahogy A szürke ötven árnyalatában is) itt is egyértelmű a férfi-dominancia, a nő szexuális tárgyként való kezelése, a testi és lelki erőszak különböző formái. És bár a film kezdetén a főszereplőnőt alakító Laura egy luxushotelben dolgozó, vezető pozíciójú nőt testesít meg, végül mégiscsak a férfi „baby girl-jeként” végzi.

Ez már csak azért is elkeserítő, mert a rendezőpáros egyik tagja nő, de még csak véletlen sem próbáltak meg olyan történetet összehozni, amiben azt érzékeltetnék, hogy a nemek egyenjogúak.

Ha mindez nem lett volna elég, a film végére hamar átszínezték Laura haját platinaszőkére, csak hogy biztosan elkerüljön még a „buta szőke” sztereotípia is és persze a szükséges klisés mondatokat is a főszereplő szájába adták, csak hogy még feljebb magasztalja a férfit.

„Nem hétköznapi férfi. Képzelj el egy erős alfahímet, aki mindig tudja, mit akar. Gondoskodik rólad és védelmez. Amikor vele vagy, kislánynak érzed magad. Minden szexuális fantáziádat valóra váltja. Ráadásul 190 centiméter magas, egyáltalán nincs testzsírja és maga Isten formálta”

A film valószínűleg sokkal jobban működne pornófilmként, mert hogy szexjelenetekből van benne bőven: nem fukarkodtak a rendezők sem helyszínt, sem pozitúrát illetően. Ezeket a jelenteket tetézi, hogy a TikTok-nak köszönhetően elindult egy új kihívás is, ahol a felhasználók a #365days hashtaggel töltenek fel videót magukról, amint épp az adott filmjeleneteket nézik. Nem utolsó sorban pedig azt találgatja az internet népe, hogy vajon valóban lezajlottak- e az adott képkockák, vagy csak a színészi alakítás bravúrjának és az operatőrök munkájának köszönhető az élethű képsor.

365_tiktok.jpg

Az öngerjesztő nyilvánosság nem meglepő, hiszen bármilyen szexualitással kapcsolatos téma tűnik fel az interneten, megszállják az emberek, mint Joy-napokkor a leértékelésekkel kecsegtető üzleteket (csak hogy ne éljek a legyek a húst hasonlatommal.) Az önmagában problematikus sztori, az erotika, na meg az emberi kíváncsiság meghozta a lengyel moziknak és a Netflixnek is a várt bevételeket, így nem véletlen, hogy a legkeresettebb streaming lett az elmúlt időszakban.

Éppen ezért borzaszt el a dolog a leginkább, hogy még ma is milyen sokan vevők a luxusba ágyazott erotikára, melyben a pszichés betegségeket olyan ügyességgel kendőzik, hogy az embernek talán eszébe sem jut összehasonlítani a való élettel. Pedig lenne példa rá (sajnos), gondoljuk csak az ismét nyilvánosságot kapott Madaline McCann és elrablójának máig lezáratlan esetére, amelyből persze a Netflix sem felejtett el dokumentumfilmet készíteni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://femigraphy.blog.hu/api/trackback/id/tr8215815236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása